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Stock Options and Post-State Employment 

QUESTIONS 
1. Does a former state employee’s ownership of stock in his or her post-state 

employer create a beneficial interest in that employer’s contracts with the former employee’s 
agency?  

 
2. If the answer to question one is yes, does RCW 42.52.080(2) or any other 

provision of chapter 42.52 RCW prohibit the former employee from owning any of the 
company’s stock during the two-year period following termination of the former employee’s 
state service? 

 
3. Does the answer to question two change if the former employee’s interactions 

with the company included participation in the agency’s decision to award contracts to the 
company? 

 
4. If the answer to question two is yes, then would it be permissible for the company 

to provide stock options to the former employee, provided the former employee could not 
exercise the options within the two-year period following the termination of state service? 

 
5. Are there any precautions a company can follow prior to and during the 

employment of a former state employee to assure compliance with RCW 42.52.080? 
 
ANSWERS   
 

1. Yes, the ownership of stock confers ownership in a company’s assets; allows  
stockholders to participate in the general management of the company; and provides the 
stockholders with a share in company profits or earnings.  To the extent that a company’s profits 
or earnings derive from its contracts, stock ownership confers a beneficial interest in those 
contracts. 

 



 

2. No, a former employee is not prohibited from owning stock in his or her new 
employer unless the former employee participated in executive action to authorize or fund one or 
more contracts with that new employer.  [Emphasis added] 

 
3. Yes, if a former employee participated in executive action to award contracts to 

the new employer, the former employee could not acquire a beneficial interest in those contract 
through stock ownership for a period of two years after termination of state service under RCW 
42.52.080(2). 

 
4. Yes, provided the strike price of the option is not below the current value of the 

company’s stock, and the option is not exercised for a period of two years after the former 
employee terminates state service. 

 
5. Yes, however compliance with the provisions of RCW 42.52.080 is primarily the 

responsibility of the former state officer or employee and not the new employer.  If an employer 
intends to discuss post-state employment with a current state officer or state employee, the 
prospective employer should advise the officer or employee to seek guidance regarding potential 
conflict of interest issues under the state’s ethics law.  Once an offer of employment is accepted 
by the state officer or state employee, the new employer should ensure that the employee does 
not perform duties that could create a violation of RCW 42.52.080 with regard to contracts or 
other transactions involving the state that the former officer or employee may have participated 
in while in state service, or that could involve the disclosure of confidential information gained 
by reason of state employment. 
 
ANALYSIS 
 
A company that primarily contracts with state agencies is interested in filling a high-level 
position in marketing with a state employee who has participated in state transactions involving 
the company.  Specifically, the state employee has (a) signed contracts valued at more than 
$10,000 within the last year; and, (b) exercised discretionary authority, but no supervision or 
administrative responsibilities, over these contracts.  All contracts were issued as a result of the 
Request for Proposal (RFP) Process.  The employee did not serve on any of the selection 
committees for the RFP; however, the employee participated in the development of selection 
criteria for the RFP. 

 
The position for which the employee may be hired would include marketing the company’s 
products to in-state and out-of-state clients, including state agencies.  The position would 
develop new contracts, and would not have duties relating to monitoring, fulfilling, or 
implementing the provisions of any existing contracts, state agency or otherwise.  The 
employee’s compensation may include, in addition to salary, stock options. 

 
For the purposes of this opinion, the Board assumes that the intended offer of employment in this 
case would not violate either RCW 42.52.080(3) and (4). 
 

 1.  Does a former state employee’s ownership of stock in his or her post-state employer 
create a beneficial interest in that employer’s contracts with the former employee’s agency?  



 

 
In Advisory Opinion 97-07, the Board relied on Christiansen v. Department of Social Security, 
15 Wn.2d 465, 467, 131 P.2d 189 (1942) to define “beneficial interest”, and agreed with the 
court’s definition that a beneficial interest was the “profit, benefit, or advantage resulting from a 
contract, or the ownership of an estate as distinct from legal ownership or control.”  The Board 
concluded that any determination of whether a former state employee would have a beneficial 
interest in the contracts of a new employer necessarily depended on the arrangements between 
the employee and the new employer.  If a former state employee merely receives a salary from 
the new employer, and has no special rights to receive profit, benefit, or advantage from any 
contract with the state, the employee could not be said to have an interest in his or her 
employer’s contracts with the state.   
 
This conclusion is different when a former employee owns stock in a new employer.  The 
holding of stock confers ownership in the company’s assets, allowing the stockholder to 
participate in the general management of the company and to share in its profits or earnings.  To 
the extent that a company’s profits or earnings derive from its contracts, stock ownership confers 
a beneficial interest in those contracts. 
 

2.  If the answer to question one is yes, does RCW 42.52.080(2) or any other provision 
of chapter 42.52 RCW prohibit the former employee from owning any of the company’s stock 
during the two-year period following termination of the former employee’s state service? 
 
With the exception of RCW 42.52.050, which prohibits disclosure of confidential information 
gained by reason of state employment, the main provision governing post-state employment is 
RCW 42.52.080.  Under RCW 42.52.080(2): 
 

No person who has served as a state officer or state employee may, within a period of two 
years following the termination of state employment, have a direct or indirect beneficial 
interest in a contract or grant that was expressly authorized or funded by specific 
legislative or executive action in which the former state officer or state employee 
participated. 

 
Although the Board has concluded that stock ownership creates a beneficial interest in a 
company’s contracts, a former state officer or employee would not be prohibited from owning 
the company’s stock for a period of two years from the date of termination of state service unless 
the former officer or employee participated in the executive action that authorized or funded 
contracts with the company. 
 

3.  Does the answer to question two change if the former employee’s interactions with 
the company included participation in the agency’s decision to award contracts to the 
company? 
 
Yes.  Pursuant to RCW 42.52.080(2) a former state officer or employee is prohibited from 
acquiring a beneficial interest in contracts with his or her former state agency if the former state 
officer or employee participated in executive action to authorize or fund the contracts.  A 
decision to award a contract is a decision to authorize the contract. 



 

 
RCW 42.52.080(2) is the only provision that limits a former state officer or employee from 
acquiring a beneficial interest in contracts with his or her former state agency.  While not 
prohibiting the ownership of stock, RCW 42.52.080(5) contains a broader prohibition than RCW 
42.52.080(2), and prohibits former state officer or employee from assisting a company with 
regard to any transaction involving the state that he or she participated in while in state service: 
 

No state officer or state employee may at any time subsequent to his or her state 
employment assist another person, whether or not for compensation, in any transaction 
involving the state in which the former state officer or state employee at any time 
participated during state employment.  This subsection shall not be construed to prohibit any 
employee or officer of a state employee organization from rendering assistance to state 
officers or state employees in the course of employee organization business. 

 
The prohibition in this subsection extends beyond participation in executive action prohibited 
under subsection (2).  In this case, the company has indicated that the former state officer or 
employee only would work on new contracts.  In limiting the duties of the former state officer or 
employee to new contracts, a violation of RCW 42.52.080(5) is avoided. 
 

4. If the answer to question two is yes, then would it be permissible for the 
company to provide stock options to the former employee, provided the former employee could 
not exercise the options within the two-year period following the termination of state service? 
 
While stock ownership creates a beneficial interest in a company’s current contracts, stock 
options are based on the expectation that future performance will exceed current performance.  
An option provides the buyer with the right, but not the obligation, to buy or sell stock at a 
specified price within a specified time period.  As such, a buyer does not acquire a beneficial 
interest in the company until the option is exercised.  To avoid a violation of RCW 42.52.080(2), 
the company may provide stock options to a former state officer or employee, provided that the 
strike price for the option is not below the current value of the company’s stock, and the 
employee does not exercise the option within the two-year period following termination of state 
service. 
 

5. Are there any precautions a company can follow prior to and during the 
employment of a former state employee to assure compliance with RCW 42.52.080? 
 
The post-state employment restrictions under RCW 42.52.080 contain various prohibitions.  
RCW 42.52.080(1) prevents former state officers and state employees from accepting post-state 
offers of employment where duties would include matters relating to certain state contracts: 
 

(a) The officer or employee, during the two years immediately preceding 
termination of state employment, was engaged in the negotiation or 
administration on behalf of the state or agency of one or more contracts 
with that employer and was in a position to make discretionary decisions 
affecting the outcome of such negotiation or the nature of such 
administration; 



 

 
(b)  Such a contract or contracts have a total value of more than ten thousand 

dollars; and 
 
(c)  The duties of the employment with the employer or the activities for 

which the compensation would be received include fulfilling or 
implementing, in whole or in part, the provisions such a contact or 
contracts.  This subsection shall not be construed to prohibit a state 
officer or state employee from accepting employment with a state 
employee organization.   

 
RCW 42.52.080(1) does not prohibit a former state officer or employee from working for any 
particular employer, but it does limit the kind of work that can be performed.  Thus, the fact that a 
prospective employer entered into contracts with the employee’s or former officer’s agency does not 
prohibit employment with a post-state employer.  However, RCW 42.52.080(1)(c) would not permit 
a former state officer or employee to perform duties for the new employer that would involve 
fulfilling or implementing the contracts with his or her former agency, or supervising or controlling 
actions taken to fulfill or implement those contracts. 
 
Whether the prohibitions under RCW 42.52.080(3) and (4) apply to the employment of a former 
state officer or state employee depends on specific facts concerning post-state employment.  RCW 
42.52.080(3) provides: 
 
 No former state officer or state employee may accept an offer of employment or 

receive compensation from an employer if the officer or employee knows or has 
reason to believe that the offer of employment or compensation was intended, in 
whole or in part, directly or indirectly, to influence the officer or employee or as 
compensation or reward for the performance or nonperformance of a duty by the 
officer or employee during the course of state employment.       

 
RCW 42.52.080(4) provides: 
 
 No former state officer or state employee may accept an offer of employment or 

receive compensation from an employer if the circumstances would lead a 
reasonable person to believe the offer has been made, or compensation given, for the 
purpose of influencing the performance or nonperformance of duties by the officer 
or employee during the course of state employment. 

 
These two provisions prohibit employment by a specific employer under specific factual 
circumstances.  RCW 42.52.080(3) applies if the former state officer or employee knows or has 
reason to believe that the employment is offered to influence or reward the performance or 
nonperformance of his or her official duties, e.g., awarding a contract to the prospective employer.   
 
RCW 42.52.080(4) imposes a similar restriction, but the standard by which a violation would be 
judged is whether a reasonable person would believe that employment is offered to reward or 
influence.  Absent specific facts, the Board cannot predetermine whether offers of employment may 



 

violate these provisions.   
 
In Advisory Opinion 98-11 the Board advised that state officers or employees could avoid a conflict 
of interest under either of these provisions by disclosing an offer of prospective employment to his 
or her state supervisor, and by requesting removal from any matter that involves the prospective 
employer. 
 
RCW 42.52.080(5) does not limit employment with a particular person, but does limit the duties 
that can be performed.  Under this provision, a former state officer or state employee may not 
perform duties for the new employer that involve contracts or other transactions involving the state 
when the former state officer or employee participated in those transactions while employed in state 
service.  “Participate” is broadly defined under RCW 42.52.010(13) as: 
 
 “Participate" means to participate in state action or a proceeding personally and 

substantially as a state officer or state employee, through approval, disapproval, 
decision, recommendation, the rendering of advice, investigation, or otherwise but 
does not include preparation, consideration, or enactment of legislation or the 
performance of legislative duties. 

 
The final provision of the state’s ethics law that limits the activities of former state officers and 
employees is RCW 42.52.050, Confidential information, which provides in part:  
 

(1)  No state officer or state employee may accept employment or engage in 
any business or professional activity that the officer or employee might 
reasonably expect would require or induce him or her to make an 
unauthorized disclosure of confidential information acquired by the 
official or employee by reason of the official's or employee's official 
position. 

 
(2)  No state officer or state employee may make a disclosure of confidential 

information gained by reason of the officer's or employee's official 
position or otherwise use the information for his or her personal gain or 
benefit or the gain or benefit of another, unless the disclosure has been 
authorized by statute  or by the terms of a contract involving (a) the state 
officer's or state employee's agency and (b) the person or persons who 
have authority to waive the confidentiality of the information. 

 
(3)  No state officer or state employee may disclose confidential information 

to any person not entitled or authorized to receive the information. 
 
RCW 42.52.050(1) prohibits a state officer or employee from accepting employment if it might 
reasonably require or induce the officer or employee to disclose confidential information.  This 
provision applies to post-state employment and could prohibit a state officer or employee from 
accepting employment from a particular person if it seemed likely that disclosure of confidential 
information was likely or required.  As with RCW 42.52.080(3) and (4), the application of this 
restriction depends on the facts of each situation and cannot be resolved in an advisory opinion. 


