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Acceptance of Meals by a Regulatory Employee 

 
QUESTION 
 
Does a dinner hosted and paid for by a vendor at a national conference meet the exception under 
RCW 42.52.150(4)(f) for an event sponsored in conjunction with a governmental organization?   
 
ANSWER 
 
When a civic, charitable, governmental or community organization hosts a national conference, 
an event may be sponsored by a contractor, vendor, or regulated entity and still meet the 
exception under RCW 42.52.150(4)(f), provided that the sponsored event is included as part of 
the official conference program, and all conference attendees have an equal opportunity to 
attend the event.  This exception does not apply to separately held events that are only incidental 
to an allowable event under RCW 42.52.150(4)(f).  NOTE:  This advisory opinion is limited to 
the facts as cited in the opinion, and does not exceed these facts. 
 
ANALYSIS  
 
An association of governmental agencies which conduct administrative hearings holds an 
annual conference.  Included as part of the official agenda is a sit-down dinner for conference 
attendees and spouses.  A state agency sends three employees to the conference.  These 
employees are “Section 4” employees under RCW 42.52, and participate in contractual matters. 
A vendor, who does business with the state agency, hosts and pays for the dinner.   
 
The employees paid the vendor from personal funds for the cost of the meal, and later received 
reimbursement from their agency for the allowable per diem rate for dinner, which was less than 
the actual cost of the meal.  The employees have asked the Board to decide whether, for the 
purposes of RCW 42.52.150, the dinner meets the exception for a meal sponsored by or in 
conjunction with a governmental organization, or whether the dinner is considered an event 
sponsored by a vendor?   
 
An association comprised of members from state and municipal government agencies meets the 



governmental exception under RCW 42.52.150(4)(f) which allows regulatory employees to 
accept: 
 
 Admission to, and the cost of food and beverages consumed at, events 
 sponsored  by  or in conjunction with a civic, charitable, governmental, 
 or community organization; … 
 
The Board considers that this exception was intended to apply to events sponsored by 
organizations, and not to events sponsored by vendors or regulated entities.   
 
As to whether “Section 4” employees may accept a dinner paid for by a vendor, the Board finds 
that an event is considered to be sponsored by an organization when the event appears as part of 
an official conference program or agenda, regardless of whether a contractor, vendor, or other 
regulated entity may pay for the cost of food and beverages, and when all conference attendees 
have an equal opportunity to attend the event.   
 
Based on this analysis, a dinner paid for by a vendor as part of a national conference of 
governmental agencies would be an allowable exception under RCW 42.52.150(4).  This 
exception would not apply to a separately held event sponsored by a contractor, vendor or 
regulatory agency, when incidental to an allowable event under RCW 42.52.150(4). 
 


