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Accepting Food and Beverages at Government-Sponsored Events 

 
QUESTION 
 
May a state official or employee who participates in regulatory matters accept food and 
beverage as part of an official trade mission to another country, if some of the cost is paid by a 
person regulated by the official or employee's agency? 
 
ANSWER 
 
Yes, RCW 42.52.150(4)(f) provides that an official or employee of a regulatory agency who 
participates in regulatory matters may accept food and beverages at events sponsored by 
governmental organizations.  An official trade mission to another country is an event sponsored by 
government, even if some costs are paid by non-governmental persons. 
 
ANALYSIS  
 
The trade mission with the Governor would include meetings with officials of national and local 
government.  As part of the mission, the delegates would also visit businesses in the area.  Food 
and beverages might be provided at all events.  Some members of the Governor's party are state 
officials or employees of regulatory agencies and the regulated persons may provide food and 
beverages at an event. However, officials and employees of regulatory agencies who participate 
in regulatory matters are subject to limitations imposed on acceptance of gifts by RCW 
42.52.150(4).   
 
 The applicable exception in this instance is set out in RCW 42.52.150(4)(f), which  
permits the official or employee to accept: 
 
 Admission to, and the cost of food and beverages consumed at, events sponsored 

by or in conjunction with a civic, charitable, governmental, or community 
organization. 

 
 
It is the Board's view that the entire trade mission, organized by the Governor, is a government-



sponsored trip and therefore all events that are part of the trip may be construed as "events 
sponsored by or in conjunction with...a governmental... organization", including any event 
where some costs may be paid by non-governmental persons who may be regulated by the 
official or employee's agency.  Therefore, the Section 4 official or employee may participate in 
the trade mission events on the same basis as all non-regulatory participants. 
 


