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Accepting Food and Beverages at a Community or Civic Event 

 
QUESTION 
 
May state elected officials, state officers and employees accept food and beverage at an 
inaugural ball and inaugural dinner sponsored by a community or civic organization? 
 
ANSWER 
 
Yes, RCW 45.52.150(2)(j) and (4)(f) permit state officers and employees to accept admission and 
food and beverage at events sponsored by a community or civic organization.  In addition, the 
Inaugural Ball constitutes a hosted reception at which food and beverage may be consumed under 
RCW 42.52.150(2)(f) and (4)(e). 

 
ANALYSIS  
 
The question concerns the Inaugural Ball.  This is an event held every four years to honor the 
newly elected governor and other state-wide elected officials, members of the legislature and the 
Supreme Court.  The Inaugural Ball has a long history in Washington State as one of the 
expected and customary functions associated with the inauguration of a governor and other state 
officials.  The Inaugural Ball is sponsored by the Inaugural Committee, which is a group of 
local citizens in the Olympia area.  The Committee hosts state elected officials and certain of 
their guests.  Other attendees purchase tickets to the ball. 
 
The Inaugural Ball is a social event attended by a diverse group of people.  Typically there is 
food and beverage available at the ball but it is not a sit-down meal.  There also may be music 
and an opportunity for dancing.  As part of the festivities for the Inaugural Ball, the Inaugural 
Committee has traditionally held an honored guest dinner for state elected officials.  The cost of 
this dinner has been paid by a corporate sponsor through a donation to the Inaugural Committee.  
However, the invitees are designated by the Committee by virtue of the office they hold.  The 
elected officials invited are the Supreme Court Justices, legislative leaders and state-wide 
elected officials.  The corporate sponsor has no role in deciding who will be invited. 
 



RCW 42.52.140-150 limit the gifts that may be accepted by state officers and employees.  This 
limit applies to accepting food and beverage.  The question is whether state officers and 
employees, including elected state officials, who are guests of the Inaugural Committee may 
accept food and beverage at the Inaugural Ball and the Inaugural Dinner.1  The answer to both 
questions is yes. 
 
With regard to the Inaugural Ball, RCW 42.52.150(2)(f), (4)(e) permit state officers and 
employees to accept: 
 
 Food and beverages consumed at hosted receptions where attendance is related 

to the state officer's or state employee's official duties... 
 
In Advisory Opinion 96-06 the Board adopted a two part definition for the term "hosted 
reception".  First, it must be a social event involving a diverse group of people.  Second, it 
involves food and beverage that are not a meal.  (For the purpose of this definition, the Board 
considered a meal to be a sit-down meal where guests are expected to sit down to eat.)  Based 
on our understanding of the event, the Inaugural Ball is a hosted reception, not a meal.  It is a 
social event attended by a diverse group of people that includes state officers and employees and 
people outside of state government.  We also understand that the Ball does not involve a sit-
down meal.  While the food may be substantial and there may be some tables at which to eat, it 
is not expected that all those attending the ball will sit down together for a meal. 
 
Acceptance of food and beverage at the Inaugural Ball is also permissible under RCW 
42.52.150(2)(j ), (4)(f) which permits state officers and employees to accept: 
 
 Admission to, and the cost of food and beverages consumed at, events sponsored 

by or in conjunction with a civic, charitable, governmental, or community 
organization... 

 
In our view, the Inaugural Ball is an event sponsored by a civic or community organization.  
The Inaugural Ball has a long history in Washington State as one of the expected and customary 
functions associated with the inauguration of a governor and other state officials.  The Inaugural 
Committee is a community or civic organization in the Olympia area that puts on the event. 
Therefore, state officers and employees may accept admission and food and beverage at the 
Inaugural Ball. 
 
The next issue is whether state officers and employees may accept food and beverage at the 
Inaugural dinner.2  As we understand it, the Inaugural dinner is part of the festivities of the 
Inaugural Ball in which the Inaugural Committee invites certain honored guests, namely state 
elected officials, to dinner.   
                                                 
 1The fact that the Inaugural Ball and Inaugural dinner may be held after the usual working hours of most 
state officers and employees does not limit the application of RCW 42.52.140-150.  In Advisory Opinion 
96-08 we concluded that there is nothing in the definition of state officer or state employee that limits the 
person's status to certain working hours. 

 2As we understand this event it is a sit-down dinner in a restaurant.  As such it does not meet the 
definition of a hosted reception would not be permissible under RCW 42.52.150(2)(f), (4)(e). 



 
 
We conclude that the inaugural dinner is part of the Inaugural Ball event and is therefore 
permissible under RCW 45.52.150(2)(j), (4)(f).  
 


