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Use of Employee Mailing List by Agency Elected Officer 

 
QUESTION 
 
Is it a violation of RCW 42.52.180(1) for a state-wide elected official, who is running for reelection, 
to use the agency's list of employee home addresses to send agency employees a letter, paid for with 
campaign funds, explaining the elected official's policies in response to a letter to agency employees 
from another candidate for the same office? 

 
ANSWER 
 
No, such conduct would not be a violation of RCW 42.52.180(1), because it would fall under the 
normal and regular conduct of the agency exception.1 
   
ANALYSIS 
 
The opinion arises in the context of an election campaign.  A state-wide elected official is a 
candidate for re-election.  Another candidate for the same office, who was a high level manager in 
the elected official's agency, sends a letter to agency employees at their homes.  The letter makes 
statements about the elected official's policies which the candidate claims were expressed in 
management meetings.  The letter raises the prospect that these policies will have an adverse effect 
on the employees' jobs.  The letter asks the employees for support and campaign contributions.  The 
elected official believes that the letter misstates and distorts the official's policies and that this is 
interfering with the operation of the agency.   
 
The question is whether the official can send a letter to agency employees at their homes explaining 
his or her policies without violating RCW 42.52.180(1) which provides in part: 

                                                
    1 For the purpose of this opinion, we assume that the letter to employees of the elected official's agency would not 
violate RCW 42.17A.565, which prohibits elected officials from soliciting campaign contributions from their 
employees.  The interpretation of RCW 42.17A.565 appears to fall within the jurisdiction of the Public Disclosure 
Commission rather than the Executive Ethics Board. 



 
 No state officer or state employee may use or authorize the use of facilities of an 

agency, directly or indirectly, for the purpose of assisting a campaign for election of 
a person to an office or for the promotion of or opposition to a ballot proposition. 

 
(Emphasis added.)   
 
The answer to this question turns on three issues.   
 
 First, would a letter sent to employees at their homes make use of any of the facilities of the 
agency?  The term “facilities of an agency” is broadly defined to include “use of stationery, postage, 
machines, and equipment, use of state employees of the agency during working hours, vehicles, 
office space, publications of the agency, and clientele lists of persons served by the agency”.  RCW 
42.52.180(1).  In the context of this request, we understand that the elected official does not intend 
to make use of any agency stationery, postage, equipment, or employees to produce the letter.  All 
of this would be done outside the agency—paid for with campaign or other funds.  However, the 
elected official would make use of the agency's mailing list of employee home addresses.  The 
question is whether this list is a facility of the agency. 
 
 In our judgment, an agency list of employee home addresses is a facility of the agency.  We 
reach this conclusion for two reasons.  First, the definition of “facilities of the agency” is broad and 
specifically includes an example of a list of names (“clientele lists of persons served by the 
agency”).  Although the definition does not specifically include employee mailing lists, the items 
listed in the definition are not exclusive.  The definition states that facilities of an agency “include, 
but are not limited to,” the items listed.  Second, the list of employee home addresses is not 
generally available to the public.  This is because such a list is exempt from disclosure under the 
public disclosure law, Chapter 42.56 RCW.  RCW 42.56.250(4)   exempts from the requirement of 
public inspection and copying: 
 
 Residential addresses, residential telephone numbers, personal wireless telephone 

numbers, personal electronic mail addresses… 
 
Thus, a member of the public would not have the right to inspect and copy an employee mailing 
list.2  Such a list of employee addresses maintained by the agency would only be used for agency 
purposes.  It follows that the list is a facility of the agency. 
 
The second issue is whether a letter from the elected official to his or her employees would assist a 
campaign for election to an office.  Since agency employees are also potential voters and 
contributors, the answer to this issue is yes.  The opponent's letter to agency employees raises 
questions about the elected official's policies and asks for support and contributions.    Based on this 
letter some agency employees may support the opponent (certainly that is the purpose of the letter).  
If the elected official writes to agency employees and responds to the statements in the opponent's 
letter which the official believes are inaccurate or distort the official's position, these employees may 
decide not to support the opponent. 
                                                
    2 The fact that an employee mailing list is exempt from disclosure does not mean that an agency is prohibited from 
disclosing the list and an agency could make a policy decision to make such lists available to the public.  If someone 
(including an elected official) obtained an employee mailing list as a result of a public disclosure request, the list would 
be a public record rather than a facility of the agency.   



 
Based on our reading of the opinion request, the elected official does not intend the letter to agency 
employees to be part of the official's political campaign.  Rather, the letter is intended to correct 
what the official perceives as a management problem.  Nevertheless, a letter to agency employees 
addressing management issues will also likely assist the official's campaign for office. 
 
Since a letter to agency employees uses the facilities of the agency and will assist a campaign for the 
election of a person to office, it falls within the prohibition in RCW 42.52.180(1).  However, this is 
not the end of the inquiry.  RCW 42.52.180(2)(d)3 excludes from the prohibition in RCW 
42.52.180(1):  “Activities that are part of the normal and regular conduct of the office or agency[.]”  
The third issue is whether this exception would permit the elected official to write to agency 
employees explaining the official's policies. 
 
At the outset, it is clear that communicating policy to agency employees is part of the normal and 
regular conduct of an office or agency.  Indeed, it is hard to imagine how an agency could function 
if such communication did not take place.  This also includes explaining policy in the face of 
criticism.  For example, if it was not an election year and an agency employee wrote an “open 
letter” to other employees of the agency criticizing the policies of the elected official, we have no 
doubt that the elected official could use the facilities of the agency to respond to the criticism and 
explain his or her policies. 
 
However, this opinion arises in the context of criticism by a person campaigning for the same office 
in an election year.  Accordingly, the exception in RCW 42.52.180(2)(d) should be narrowly 
construed to prevent the facilities of an agency from being used for campaign purposes. 
 
Therefore, a letter to agency employees, limited to explaining policies related to the management of 
the agency, falls within the exception in RCW 42.52.180(2)(d).  We emphasize that the application 
of the exception in RCW 42.52.180(2)(d) is based on the fact that this opinion involves a response 
to a letter to agency employees written by an opponent campaigning for the office held by the 
elected official.  Such a targeted letter may raise management problems that require a response by 
the elected official to his or her employees.  The exception in RCW 42.52.180(2)(d) would not be 
available to respond to a more general political attack.  For example, if a political opponent sent a 
letter to all registered voters which included agency employees among others, it would not be 
appropriate for the elected official to use the facilities of the agency to respond to the attack. 
 
Based on this narrow construction, the elected official may send a letter to agency employees, but 
the letter must be limited to explaining the policies of the elected official that are related to the 
management of the agency.  It would be improper to use the letter as a vehicle for touting the 
successes of the agency under the leadership of the elected official; explaining why the elected 
official should be reelected;  attacking the opponent;  or otherwise seeking support or contributions 
from agency employees.  The intent of the Board is to insure that the elected official may 
specifically address management problems, not to expand the exception in RCW 42.52.180(2)(d). 
 
 
  
                                                
    3 RCW 42.52.180(2) contains several exceptions to the general prohibition in RCW 42.52.180(1).  The exceptions 
in RCW 42.52.180(2)(a), (b), and (e) do not apply because they are limited to activities or communications related to a 
ballot proposition. 


