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Employee's Identity 

 
QUESTION   
 
Do state officers and employees ever lose their identity or does their status as state officers and 
employees apply only during normal working hours or when they are performing their state duties 
at times not considered normal working hours? 
 
ANSWER   
 
State officers and employees never lose their identity as state officers or employees even when they 
are not working. 
 
ANALYSIS 
 
RCW 42.52 applies certain ethical standards to state officers and employees.  This question asks 
whether individuals lose their status as state officers and employees when they are not actually 
working. 
 
 RCW 42.52.010(19) defines a “state officer” as: 
 

[E]very person holding a position of public trust in or under an executive office of the state.  
“State officer” includes…chief executive officers of state agencies…and employees  of the 
state who are engaged in supervisory, policy-making, or policy-enforcing  work….”state 
officer” also includes any person exercising or undertaking to exercise the  powers or 
functions of a state officer. 

 
RCW 42.52.010(18) defines a “state employee” as “an individual who is employed by an agency in 
any branch of state government.” 
 
There is nothing in either of these definitions that limits a person’s status as an officer or employee 



 

to certain working hours.  Indeed, several sections of RCW 42.52 prohibit activities that would 
likely occur outside of normal work hours and when they are not working.  For example, RCW 
42.52.020 provides that no state officer or employee may have “an interest, financial or otherwise, 
direct or indirect, or engage in a business or transaction or professional activity, or incur an 
obligation of any nature, that is in conflict with the proper discharge of the state officer’s or state 
employee’s duties”.  Another example is RCW 42.52.070, which provides that “no state officer or 
state employee may use his or her position to secure special privileges or exemptions for himself or 
herself, or his or her spouse, child, parents, or other persons”. 
 
Since the statutes address activity outside normal working hours, it is reasonable to assume that the 
Legislature intended to consider that the designation of state official or state employee is carried 
with the individual outside normal work hours and other times when the officer or employee is not 
actually working. 
 
In addition, as a policy matter, it would defeat the purpose of the ethics law if its prohibition (for 
example, the limitation of the receipt of gifts) only applied during working hours. It makes no sense 
to say an officer or employee may not receive gifts between 8:00 a.m. and 5:00 p.m., but could 
receive them at other times. 
 
While most of the limitations in chapter 42.52 RCW apply at all times, there is one exception 
related to working hours.  RCW 42.52.180(1) prohibits use of the facilities of an agency for political 
campaigns.  The facilities of an agency include “use of state employees during working hours”.  
This prohibition is limited to “working hours”.  Thus, during the time that is not “working hours”, a 
person is still a state officer or employee but the prohibition against political campaigning does not 
apply. 
 


