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Hosted Reception-Acceptance of Food and Beverages 
 
QUESTIONS   
 

1. Can officers and employees of a state regulatory agency accept food and beverage 
from persons when they do not participate in regulatory or contractual matters with those persons? 

 
2. What is the definition of hosted reception under RCW 42.52.150(4)(e)? 
 
3. Does the limitation on the acceptance of food and beverage in RCW 42.52.150(4) 

apply to food and beverage provided by an association which is composed of members who are 
regulated by the agency or who seek to provide goods or services to the agency? 

 
4. Can a state officer or employee accept food and beverage which they receive as part 

of training paid for by the state? 
 
ANSWERS   
 

1. Officers and employees of a regulatory agency may accept food and beverage from 
persons if they don't participate in regulatory or contractual matters with those persons.  RCW 
42.52.150(5) provides that such officers and employees may accept gifts in the form of food and 
beverage on infrequent occasions in the ordinary course of meals where attendance is related to the 
performance of official duties.  RCW 42.52.150(2)(f) also allows officers and employees to accept 
food and beverage at a hosted reception. 

 
2. A hosted reception is a social event involving a diverse group of people, some of 

whom are regulated by the agency and others who are not, and some who provide goods or services 
to the agency and some who do not.  It does not involve a sit-down meal. 

 
3. In general, the limitation on the acceptance of food and beverage by officers of a 

regulatory agency in RCW 42.52.150(4) applies if the food and beverage is provided by an 



 

association which is composed of members who are regulated by the agency or who seek to provide 
goods and services to the agency.  However, this limitation will not apply if the persons regulated 
by the agency or who seek to provide goods or services to the agency comprise less than 10 percent 
of the association and contribute less than 10 percent of the association's membership funds. 

 
4. Officers and employees may accept food and beverage as part of training that is paid 

for by the state.  In this situation the food and beverage is not a gift to the officer or employee.  
Rather, it is a meal that has been paid for by the state. 
 
ANALYSIS 
 
These questions all concern acceptance of gifts of food and beverage.  RCW 42.52.010(9) defines 
“gift” as “anything of economic value for which no consideration is given”.  Under the definition, 
the term “gift” excludes a number of items.  RCW 42.52.140 prohibits a state officer or state 
employee from seeking or receiving a gift “if it could be reasonably expected that the gift . . . would 
influence the . . . judgment of the officer or employee, or be considered as part of a reward for 
action or inaction”.  RCW 42.52.150(1) provides that a state officer or state employee may not 
accept gifts with a value in excess of fifty dollars from any person in a calendar year.  RCW 
42.52.150(2) sets forth some exceptions to this fifty dollar limit including (f):   
 
 Food and beverages consumed at hosted receptions where attendance is related to 

the state officer's or state employee's official duties[.] 
 
Another exception to the fifty dollar limitation is set forth in RCW 42.52.150(5) which provides: 
 
 A state officer or state employee may accept gifts in the form of food and beverage 

on infrequent occasions in the ordinary course of meals where attendance by the 
officer or employee is related to the performance of official duties. 

 
RCW 42.52.150(4) sets forth stricter limitations on the receipt of gifts by officers and employees of 
a “regulatory agency or of an agency that seeks to acquire goods or services who participates in 
those regulatory or contractual matters”.  The Board has used the term “Section 4 employees” to 
refer to officers and employees subject to the more stringent limitations in RCW 42.52.150(4).   
 
Under RCW 42.52.150(4)(e), a Section 4 employee may accept food and beverages consumed at 
hosted receptions where attendance is related to the state officer's or state employee's official duties.  
On the other hand, Section 4 employees may not accept gifts in the form of food and beverages on 
infrequent occasions in the ordinary course of meals where attendance by the officer or employee is 
related to the performance of official duties. 
 
The first questions asks whether officers and employees of a regulatory agency may accept gifts of 
food and beverage from persons if they do not participate in regulatory or contractual matters with 
those persons.  The answer is yes.  RCW 42.52.150(2)(f) authorizes acceptance of food and 
beverage at a hosted reception and RCW 42.52.150(5) authorizes acceptance of food and beverage 
in the ordinary course of meals.  The more strict limitations on the acceptance of gifts in RCW 
42.52.150(4) only apply if the officers or employees participate in regulatory or contractual matters. 



 

 
In general, an officer or employee participates in regulatory matters if his or her job includes the 
authority to participate in such matters—even if there is no actual regulatory transaction taking 
place.  See Advisory Opinion 96-05. 
 
Question 2 asks about the definition of the term “hosted reception” in RCW 42.52.150(2)(f) and 
(4)(e).  The term is important because Section 4 employees may accept food and beverages 
consumed at hosted receptions where attendance is related to their official duties.  The term “hosted 
reception” is not defined in the statute.  The Board has adopted a two-part analysis to determine the 
meaning of this term.  The first part looks to the plain meaning of these terms.  The dictionary 
defines “host[ed]” is “[t]o serve as host for or at”.  Webster's II New Riverside University 
Dictionary 593 (1988).  “Reception” is defined as “[a] social function”.  Id. at 982.  Based on the 
plain meaning of the term hosted reception, the Board concludes that a hosted reception is a social 
event. 
 
As a social event, a hosted reception is not a function involving solely officers and employees who 
participate in regulatory and contractual matters and those persons who are requested by the agency 
to provide goods or services to the agency.  Instead, a hosted reception involves a diverse group of 
people, some of whom are regulated by the agency and others who are not—some who provide 
goods or services to the agency and some who do not. 
 
The second aid in defining hosted reception is to compare the provision of RCW 42.52.150(2)(f) 
and (4)(e) with the other provision in the statute governing gifts of food and beverage.  
RCW 42.52.150(5) provides that an officer or employee may accept gifts “in the form of food and 
beverages on infrequent occasions in the ordinary course of meals”.  Based on the reference to 
“meals” in RCW 42.52.150(5) the Board concludes that a hosted reception involves food and 
beverage that is not a meal.  For the purpose of this opinion, the Board considers a meal to be a sit-
down meal where the guests are expected to sit down to eat. 
 
To summarize, a hosted reception is a social function involving a diverse group of people that does 
not involve a sit-down meal.  The following examples illustrate how this definition should be 
applied: 
 
 Example 1: 
 
 The XYZ Corporation, a person regulated by a state agency, has opened a new 

facility.  The XYZ Corporation invites a number of people to view the facility 
including state officers and employees who participate in regulatory matters, 
customers, and officials from other governmental entities.  In the evening, at the 
conclusion of the tour, the XYZ Corporation provides food and beverages, including 
substantial hors d'oeuvres.  There are some tables where guests may be seated but 
most people stand.  This event is a hosted reception.  It is a social event that involves 
a diverse group of people and does not involve a sit-down meal.  Even though some 
tables and chairs are provided, it is not a regular meal where people sit down and eat. 

 
  



 

 Example 2: 
 
 The XYZ Corporation is negotiating a contract with a state agency.  The 

negotiations are expected to last several days.  The evening before negotiations are 
to begin, the XYZ Corporation invites the officers and employees who will 
participate in the negotiations to an event to meet the XYZ employees who will be 
participating in the negotiations.  The XYZ Corporation serves food and beverages, 
including substantial hors d'oeuvres.  Although there are some tables and chairs, 
most people stand.  This event is not a hosted reception.  Even though it is not a sit-
down meal, it does not involve a diverse group of people.  The only ones attending 
are state officers and employees who participate in contractual matters and members 
of XYZ Corporation involved in negotiating the contract. 

 
 Example 3: 
 
 The XYZ Corporation, a person regulated by a state agency, has opened a new 

facility.  The XYZ Corporation invites a number of people to view the facility 
including state officers and employees who participate in regulatory matters, 
customers, and officials from other governmental entities.  In the evening at the 
conclusion of the tour, XYZ serves food and beverages.  Guests line up and fill up 
their plates and then are seated at various tables.  There are enough tables and chairs 
so that everyone is expected to eat sitting down.  This event is not a hosted 
reception.  Even though it is a social event involving a diverse group of people, the 
XYZ Corporation is providing a sit down meal to the guests. 

 
Question 3 has to do with the application of the limitation on gifts as applied to associations.  At the 
outset, it is clear that the law applies to associations.  RCW 42.52.010(14) defines person to mean 
“any individual, partnership, association, corporation, firm, institution, or other entity, whether or 
not operated for profit” (emphasis added). 
 
RCW 42.52.150(4) prohibits officers and employees of a regulatory agency who participate in 
regulatory or contractual matters from accepting a gift from persons regulated by the agency or seek 
to provide goods or services to the agency.  For ease of reference, the Board will refer to persons 
who are regulated by an agency or who seek to provide goods or services to an agency as Section 4 
donors.  If an association is a Section 4 donor, a Section 4 employee may not accept food and 
beverages from the association (except at a hosted reception). 
 
A more difficult question arises when the association is not a Section 4 donor but is composed of 
members who are Section 4 donors.  The question is whether the limitation on the acceptance of 
food and beverage in RCW 42.52.150(4) applies to food and beverages provided by an association 
which is composed of members who are regulated by the agency or who seek to provide goods or 
services to the agency. 
 
The strict limit on gifts to Section 4 employees provides that they may receive “directly or indirectly 
only the following items from a person regulated by the agency or from a person who seeks to 
provide goods or services to the agency”.  RCW 42.52.150(4).  An association is funded by its 



 

members.  If the association is composed of Section 4 donors, these members are at least indirectly 
providing food and beverages to Section 4 employees.  Accordingly, the Board concludes that a 
Section 4 employee may not accept food and beverages under RCW 42.52.150(5) from an 
association composed of Section 4 donors. 
 
There is a limited exception to this prohibition.  If the Section 4 donors comprise only a small part 
of the association both in terms of membership and financial support, then their participation is too 
indirect to trigger the restrictions in RCW 42.52.150(4).  To qualify for the exception, Section 4 
donors must comprise less than 10 percent of the membership of an association and contribute less 
than 10 percent of the association's funds. 
 
Moreover, this exception only applies if it is clear from the context of the event that it involves the 
association and not just the members who are Section 4 donors.  For example, if Section 4 donors 
comprise less than 10 percent of an association's membership and financial support, it still would 
not be acceptable for only those members to host a meal for Section 4 employees—even if it was 
paid for by the whole association. 
 
Question 4 concerns food and beverage received by the state as part of a state contract.  This can 
happen in several ways.  For example, the state buys a piece of equipment.  As part of the contract, 
the vendor agrees to train state officers and employees how to use the equipment.  The training 
takes place over several days and the vendor provides food and beverages to state officers and 
employees during the training. 
 
Although state officers and employees receive the food and beverage in this example, it does not 
constitute a gift to them.  RCW 42.52.010(9) defines gift to mean “anything of economic value for 
which no consideration is given”.  (Emphasis added)  Thus, there is not gift if the food and beverage 
is provided as part of a state contract because the state has paid for it.  In other words, consideration 
has been given. 
 


