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Wearing Uniforms at Charitable Events 

 
QUESTION 
 
Can Washington State Patrol (WSP) personnel participate in Special Olympics functions while in 
uniform without violating the Ethics in Public Service Act, RCW 42.52, or its rules? 
 
ANSWER 
 
Yes. WAC 292-110-010(2)(b) gives an agency head or designee the ability to authorize a limited 
use  of state resources as long as that use is specifically authorized in an agency policy. The head 
of the WSP has authorized WSP personnel to wear the uniform during designated off-duty 
functions under WSP policy 16.00.030.  This designation by the agency head falls under the 
exception delineated in WAC 292-110-010(2)(b)(i), thus allowing WSP personnel to wear their 
uniforms to participate in Special Olympics functions.  
 
 ANALYSIS 
 
WSP personnel take an active role in participating in Special Olympics activities while off-duty.  
Off-duty personnel participating in these activities would like to wear their uniform to show the 
public their support. 
 
RCW 42.52.160, Use of persons, money, or property for private gain, states: 
 

(1) No state officer or state employee may employ or use any person, money, or property 
under the officer's or employee's official control or direction, or in his or her official 
custody, for the private benefit or gain of the officer, employee, or another. 
 
 (2) This section does not prohibit the use of public resources to benefit others as part of a 



state officer's or state employee's official duties. 
 
(3) The appropriate ethics boards may adopt rules providing exceptions to this section for 
occasional use of the state officer or state employee, of de minimis cost and value, if the 
activity does not result in interference with the proper performance of public duties.  

 
This section allowed the Board to promulgate rules to provide exceptions to this prohibition that 
allow de minimis use of a state resource if certain conditions are met.  The Board adopted WAC 
292-110 for this purpose.   WAC 292-110-010(2)(b)(i) states that “An agency head or designee 
may authorize limited use of agency staff time and resources for the following uses as long as 
that use is specifically authorized in an agency policy” and allows for such use for “[s]upporting, 
promoting, or soliciting for charitable activities.” 
 
WAC 292-110-010 allows the use of state resources for activities that support charitable 
activities as designated by the agency head.  In this case, the agency head has specifically 
allowed uniformed personnel to wear the WSP uniform during specified off-duty functions under 
WSP policy 16.00.030.  This designation by the agency head falls under an exception delineated 
in WAC 292-110-010(2)(b), therefore, WSP personnel may wear their uniforms when 
participating in Special Olympics functions without violating the Ethics Act. 
 
This opinion is based on the general facts as stated above.  The Board does not investigate the 
facts.  Please be aware that modification of the facts, or knowledge of more specific facts or 
circumstances, might cause the Board to reach a different conclusion.  In addition, Board 
advisory opinions are narrowly drawn to interpret the Ethics in Public Service Act.  They do not 
address whether the proposed action is prudent, good public policy or effective management 
practice. 
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