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Use of Frequent Flyer Miles by State Officers and Employees  

QUESTIONS  

1. Can a state officer or employee use frequent flyer miles earned from official state 
travel for personal travel?  

2. Can a state officer or employee donate airline tickets to a state agency for official state 
travel by using personal frequent flyer miles?  

3. Can a state officer or employee purchase airline tickets for official state travel using 
personal frequent flyer miles and then seek reimbursement of that travel payment from the state? 

ANSWERS  

1. Yes, with limitations – state agencies may allow state officers and employees to use 
frequent traveler benefits earned on official travel. While the Ethics Act does not prohibit the 
personal use of frequent flyer miles earned while conducting official state travel, receiving such 
rewards is a beneficial interest in a state transaction. Therefore, state officers or employees may 
not participate in the selection of a carrier when they receive frequent flyer miles for travel on 
that carrier.  

2. Yes – the Ethics in Public Service Act does not prohibit a state officer or employee 
from donating personal property or benefits, such as frequent flyer miles, to a state agency.  

3. This question is governed by state travel regulations. 



 
 

ANALYSIS 

Frequent flyer miles or "frequent traveler benefits" represent an individual traveler’s contractual 
right to receive air transportation services or other benefits, such as service upgrades, for free or 
at reduced costs by reason of prior purchases of property or services. Frequent traveler benefits 
are broadly available to the traveling public. Normally, a traveler receives his or her benefit by 
establishing an individual account with an airline or other transportation carrier. For most 
airlines, frequent traveler benefits accrue to the traveler and are not tied in any way to the source 
of funds used to purchase the ticket. Similarly, accrued benefits can be used for most qualified 
travel at the discretion of the traveler. 

The Office of Financial Management (OFM) has the authority to adopt travel policies for officers 
and employees of the executive branch. See generally, RCW 43.03.050-.210. In 1993, after 
considerable research, OFM determined that the administrative costs associated with tracking 
and collecting frequent flyer miles would exceed the benefits derived. Consequently, OFM 
concluded that it was inadvisable to implement a state policy requiring state employees to 
transfer frequent flyer credits, earned while conducting state travel, to the state.  

While OFM declined to adopt a policy requiring that agencies retain and use frequent traveler 
benefits earned on official travel in light of cost/benefit considerations, agencies are not 
precluded from adopting such policies if they deem it in their best interests. State travel 
regulations, as prescribed in the State Administrative and Accounting Manual (SAAM) at 
Subsection 10.10.10.b, provide that "Agencies may adopt internal travel policies and 
reimbursement allowances that are more restrictive than those contained in this chapter." 
Therefore, agencies have the option of either allowing employees to personally retain and use 
frequent traveler benefits earned on official state travel, or requiring that frequent traveler 
benefits that are accrued solely because of official travel be used only for official travel. 

State travel regulations, however, do address the purchase of airline carrier services for official 
state travel. SAAM 10.50.45 provides in relevant part: 

10.50.45 - Absent agency specific purchasing requirements, state agencies must 
use the air travel services provided by air carriers through contracts awarded by 
DES (Department of Enterprise Services). The only exceptions are for: 

• Conditions stated in the DES contract documents. 
 

• Emergency situations that have been approved by the agency designated 
travel coordinator.  

In addition, SAAM 10.50.75 provides that "(e)xcept as provided in Subsection 10.50.70, a 
traveler may only use personal financial resources to purchase common carrier transportation in 
an emergency situation when the State Charge Card System is not accessible."  



 
 

Currently there are several dozen approved travel agencies that book airline tickets on state 
contracted airline carriers. Normally, the approved travel agencies book official state travel based 
on the scheduling needs of the state agency or the individual traveler. However, specific requests 
to fly on a particular airline will be accommodated if allowed under OFM regulations. 

By comparison, in April 2002, the federal government revised its longstanding rules regarding 
personal use of frequent traveler benefits by federal employees. Federal employees may retain 
promotional items, including frequent flyer miles, earned on official travel if the promotional 
item is obtained under the same terms as those offered to the general public and at no additional 
cost to the federal government. The federal government took this decision, in part, because of the 
administrative and personnel burdens associated with separating benefits earned due to official 
and personal travel. Federal travel regulations, however, still provide that federal employees may 
not select a travel service provider based on whether it provides frequent traveler benefits. (See 
41 CFR Parts 301-10 and 301-53 as amended on April 12, 2002.)  

1. State Agencies May Allow State Officers and Employees to Use Frequent 
Traveler Benefits Earned on Official Travel.  

The Ethics in Public Service Act (Ethics Act) prohibits state employees from accepting gifts 
valued at more than $50. (See RCW 42.52.150) The Ethics Act, however, excludes broadly 
available discounts, such as frequent traveler benefits, from the definition of gift. (See RCW 
42.52.010(9)(i)) In EEB Advisory Opinion 98-10, the Board addresses the situation where an 
agency pays for attendance by a state officer or employee at a conference, and the officer or 
employee receives a door prize for attending the conference. The Board advised that "(b)ecause 
consideration is paid to attend a conference, seminar, trade show, similar event, a door prize 
received at such an event does not constitute a "gift" under RCW 42.52.010(9)." Similarly, when 
consideration is paid for a frequent traveler benefit in the form of the purchase of goods and 
services from the airline carrier and those benefits are broadly available, receipt of frequent 
traveler benefits for personal travel would not violate the Ethics Act. 

Unlike discounts and benefits earned for personal travel, however, frequent traveler benefits 
earned while on official travel involve consideration paid by the state. In EEB Advisory Opinion 
98-10, the Board advised that "when a state agency provides the consideration (for the 
conference), the agency is entitled to determine what happens to a door prize" that was provided 
to conference participants. The Board further advised that "(i)f a state agency pays consideration, 
the state agency may either (1) determine that the door prize would benefit the agency and keep 
the prize; (2) determine that the door prize would not benefit the agency and allow the state 
officer or state employee to retain the prize; or, (3) determine that the door prize would not 
benefit the agency …"  

Because state agencies pay consideration for official travel, state agencies may require that 
frequent traveler benefits that are accrued solely because of official travel can only be used for 
subsequent official travel. For example, where a state employee would not have received any 
frequent traveler benefits but for official state travel, agencies could require employees to report 
and use any accrued benefits to pay for additional official travel. Because OFM determined the 



 
 

administrative burdens associated with tracking and collecting commingled personal and official 
frequent flyer miles can exceed any benefits earned by the state, state agencies may allow state 
employees to retain and use frequent traveler benefits earned on official state travel.  

In addition to regulating the receipt of gifts, the Ethics Act prohibits state employees from having 
a private interest that conflicts with the proper discharge of official duty. RCW 42.52.020, 
provides that: 

No state officer or state employee may have an interest, financial or otherwise, 
direct or indirect, or engage in a business or transaction or professional activity, or 
incur an obligation of any nature, that is in conflict with the proper discharge of 
the state officer’s or state employee’s official duties. 

The Ethics Act also prohibits state officers and employees from having a beneficial interest in a 
state transaction or accepting compensation or rewards from those who have such an interest. 
RCW 42.52.030(1) provides in relevant part: 

No state officer or state employee … may be beneficially interested, directly or 
indirectly, in a contract, sale, lease, purchase, or grant that may be made by, 
through, or is under the supervision of the officer or employee, in whole or in 
part, or accept, directly or indirectly, any compensation, gratuity, or reward from 
any other person beneficially interested in the contract, sale, lease, purchase, or 
grant. 

Finally, RCW 42.52.070 provides that "no state officer or employee may use his position to 
secure special privileges for himself…." 

A decision to select a specific airline carrier for official travel, even among those holding state 
contracts, or to use a non-state contract airline carrier involves the exercise of discretionary 
authority. Therefore, a state officer or employee violates RCW 42.52.020, RCW 42.52.030, and 
RCW 42.52.070 if they participate in or direct the selection of a specific airline carrier for 
official travel and also receive frequent traveler benefits for personal use from that carrier.  

In EEB Advisory Opinion 01-02, the Board advised that state employees may resolve conflicts 
by disclosing any interest that may be in conflict with official duties, and abstaining from 
participation in any agency discussions or actions on any issue where the interest may be 
affected. Similarly, a state employee who participates in a frequent traveler benefit program may 
not recommend or direct that his or her official travel be booked on a certain airline carrier. As a 
practical matter, state officers and employees who only discuss the required destination, date, 
and time frames for arrival/departure with travel agents or agency employees involved in 
booking airline travel may accept frequent traveler benefits that may accrue from that travel.  

 



 
 

2. Subject to State Travel Regulations, A State Officer or Employee May Purchase 
Official Travel with Personal Frequent Flyer Benefits.  

As discussed above, the Ethics Act regulates the solicitation and acceptance of gifts from private 
persons. The Ethics Act, however, does not prohibit state officers and employees from donating 
personal funds or other personal benefits to a state agency. Therefore, unless the travel payment 
is prohibited under state travel regulations, a state officer or employee may donate to his or her 
agency personal frequent traveler benefits earned for personal or official travel to pay for travel 
related to the conduct of state business. State officers and employee are cautioned that by 
donating personal funds or benefits to a state agency they should not expect compensation or 
other consideration in return.  

3. State Travel Regulations Prohibit Some Uses of Personal Financial Resources to 
Purchase State Travel.  

State travel regulations generally prohibit the use of personal financial resources to obtain airline 
transportation services, as set forth above. Therefore, it would be improper for a state employee 
to use personally earned frequent traveler benefits to purchase airline transportation services, and 
then seek reimbursement in a manner that violates state travel regulations. (See SAAM Chapter 
10 – Travel). Reimbursement for the purchase of airline transportation that violates state travel 
regulations may, depending on the circumstances, also constitute a violation of the Ethics Act.  

The Board’s advisory opinion is based on the general facts as stated above. The Board does not 
investigate the facts. Please be aware that modification of the facts, or knowledge of more 
specific facts or circumstances, might cause the Board to reach a different conclusion. In 
addition, Board advisory opinions are narrowly drawn to interpret the Ethics in Public Service 
Act. They do not address whether the proposed action is prudent, good public policy or effective 
management practice.  


