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Use of State Facilities to Gamble 
 
QUESTIONS   

1. May a state officer or employee use state facilities or resources to gamble? 
2. If a specific gambling activity, such as a sports pool, was legal, could a state officer or 

employee use state facilities on a de minimis basis to conduct that activity?  

ANSWERS  

1. Generally, no –Professional gambling activity is prohibited in the State of Washington 
unless specifically authorized by law. Therefore, unless an agency is authorized to conduct 
gambling activity, any use of state resources to conduct gambling would violate the Ethics 
in Public Service Act.  

2. Generally, no – Gambling activity, including conducting a sports or betting pool and 
regardless of consideration exchanged, is a private activity that is incompatible with official 
state duties. Allowing even an occasional or limited use of state facilities to facilitate such 
activities undermines public confidence in state government.  

ANALYSIS 

The Executive Director to the Washington State Gambling Commission has asked the Board to 
provide a formal statement regarding the use of state facilities for gambling activities, including 
informal office sports pools. The Board notes that under chapter 9.46 RCW, gambling is illegal in 
the State of Washington unless specifically authorized by law. Chapter 9.46 RCW provides several 
exemptions to the general prohibition, which are specifically limited to those persons who are 
authorized to conduct gambling activity by the statute. The majority of these permitted activities 
are limited to bona fide charitable or nonprofit organizations that must meet specific and extensive 
qualifications. An exception to the gambling prohibition in the statute is sports pools.  This does 
not, however, end the analysis..  



 

One of the questions before the Board concerns the use of state resources to support gambling 
activity that is not prohibited by state law, specifically sports or betting pools. 

The Ethics in Public Service Act prohibits the use of state resources for private benefit or gain, 
except in the course of official duties. RCW 42.52.160 provides, in relevant part: 

(1) No state officer or state employee may employ or use any person, money, or 
property under the officer’s or employee’s official control or direction, or in his or 
her official custody, for the private benefit or gain of the officer, employee, or 
another. … 

(2) This section does not prohibit the use of public resources to benefit others as 
part of a state officer’s or state employee’s official duties. 

(3) The appropriate ethics boards may adopt rules providing exceptions to this 
section for occasional use of the state officer or state employee, of de minimis cost 
and value, if the activity does not result in interference with the proper performance 
of public duties. 

Under RCW 42.52.160 (3), the Board has adopted de minimis use rules. WAC 292-110-010(3) 
permits personal use of state resources so long as all of the following conditions are met:  

(i)   There is little or no cost to the state; 
(ii)  Any use is brief; 
(iii) Any use occurs infrequently; 
(iv) The use does not interfere with the performance of any state officer's or employee's     

official duties; 
(v) The use does not compromise the security or integrity of state property, information 

systems, or software; 
(vi) The use is not for the purpose of conducting an outside business, in furtherance of 

private employment, or to realize a private financial gain; and 
(vii) The use is not for supporting, promoting the interests of, or soliciting for an outside 

organization or group. 

Gambling activity, regardless of whether there is consideration to participate in the sports or 
betting pool, would not be de minimis use under the rule as it promotes the interest of an outside 
organization or group, is a sustained activity, and involves multiple people in the organization. 
Depending on how the sports or betting pool is organized, different sections of the de minimis rule 
may be implicated. Therefore, unless an agency is specifically authorized to conduct gambling 
activity by law, any use of state resources to conduct gambling or participate in sports or betting 
pools would violate the Ethics in Public Service Act. More specifically, a sports or betting pool, 
even one that is done without consideration exchanged by pool members, violates the Ethics in 
Public Service Act. 



 

Additionally, while some gambling activity, such as sports or betting pools, may not violate state 
law, the Board notes that the Ethics in Public Service Act prohibits private activities that are 
incompatible with public duties. RCW 42.52.020. The Board believes that gambling activity, 
regardless of whether consideration is paid to participate or realized for participating, is a private 
activity that is incompatible with official state duties; therefore, allowing even an occasional or 
limited use of state facilities to facilitate such activities undermines public confidence in state 
government. This includes sports or betting pools.  

The Board’s advisory opinion is based on the general facts as stated above. The Board does not 
investigate the facts. Please be aware that modification of the facts, or knowledge of more specific 
facts or circumstances, might cause the Board to reach a different conclusion. In addition, Board 
advisory opinions are narrowly drawn to interpret the Ethics in Public Service Act. They do not 
address whether the proposed action is prudent, good public policy or effective management 
practice.  

 


